Litespen.org

Rivotril


5.21.2018 | Logan Murphy

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

Schrijf zelf over uw ervaring.

Artsen schrijven het voor bij epilepsie. Het beïnvloedt de informatieoverdracht via zenuwen in de hersenen. Ze schrijven het soms voor bij paniekstoornissen, sociale fobie en spierkrampen. Het werkt ook rustgevend, spierontspannend en vermindert angstgevoelens. Clonazepam behoort tot de benzodiazepinen.

Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Deze tekst is opgesd door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Hoewel bij het opslen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officieel geregistreerde gegevens van dit medicijn bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen vindt u op: www.cbg-meb.nl.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen).

Overleg hierover met uw arts. Het gebruik van een injectie bij een epilepsieaanval is wel veilig.

Rivotril
Rivotril

Mogelijk kan uw arts u (tijdelijk) een ander medicijn voorschrijven dat u wel veilig kunt gebruiken. Het kan dan bijwerkingen bij het kind geven. Borstvoeding Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts of apotheker. Dit medicijn komt in de moedermelk.

Epilepsieaanval Meestal stopt de aanval na 1 injectie. Soms is een tweede injectie nodig.

Behandeling Als de klachten extreem vaak voorkomen en zeer heftig zijn, kunnen ze uw welzijn sterk verminderen. Mocht dit onvoldoende effect hebben, dan kan de arts clonazepam voorschrijven. Gesprekken met een psychiater of psycholoog vormen de basis van de behandeling. Wanneer u ook last heeft van angstgevoelens kan uw arts u adviseren ook een medicijn uit de groep antidepressiva te gebruiken.

Men heeft daarbij last van lichamelijke verschijnselen, zoals trillen, zweten, blozen en hartkloppingen. Hiervan heeft iedereen wel eens in geringe mate last. Verschijnselen Bij een sociale fobie hebben mensen een extreme en ongezonde angst voor kritiek van anderen.

U merkt dat doordat de epilepsieaanvallen minder vaak optreden en minder heftig zijn of helemaal verdwijnen. Effect Het werkt niet bij iedereen. Na een aantal weken zal duidelijk zijn of het medicijn voldoende bij u werkt.

Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van een van de bovengenoemde bijwerkingen, of als u andere bijwerkingen ervaart, waar u zich zorgen over maakt.

Daarna moet u de dosering gedurende 3 maanden afbouwen. Paniekstoornis of sociale fobie Na 3 maanden moet duidelijk zijn of dit medicijn goed bij u werkt. De behandeling duurt vaak een half jaar tot een jaar.

Daar naam ik maar 1 tablet van, maar clonazepam daar neem ik 4. Maar rivotril is uit de verzekering gehaald. Ik heb hier meer ervaring mee,dan clonazepam.

Het kan zijn dat de arts de dosering tussentijds aanpast. Na enkele weken zal uw arts met u bekijken of het voldoende werkzaam is. Epilepsie U zult dit medicijn waarschijnlijk langdurig moeten gebruiken. Verander in elk geval nooit zelf de dosering.

Ook kunt u voortdurende angst hebben om opnieuw een paniekaanval te krijgen. Soms lukt het niet meer te gaan werken of naar buiten te gaan (straatvrees) uit angst voor een nieuwe aanval. Sommige mensen proberen de situatie waarin een paniekaanval ontstaat te vermijden.

autorijden? Let op: bij bepaalde aandoeningen mag u vaak niet autorijden. Overleg hierover met uw arts. Bijvoorbeeld bij epilepsie of bij psychiatrische aandoeningen, zoals ernstige paniekaanvallen. Of u met uw aandoening mag autorijden, hangt af van bepaalde keuringseisen.

Het wordt ook gebruikt in combinatie met andere medicijnen tegen epilepsie.

Behandeling Als de klachten extreem vaak voorkomen en zeer heftig zijn, dan kunnen ze uw welzijn en dat van de mensen in uw omgeving sterk verminderen.

Wilt u meer weten over de prijs en vergoeding van uw medicijn? Lees dan verder in het thema: Medicijnprijzen en vergoedingen.

is een initiatief van de KNMP, de beroepsvereniging van apothekers in Nederland.

Mocht u toch een dosis vergeten zijn:. Het is belangrijk dit medicijn consequent in te nemen.

U heeft hier minder last van als u de dosering geleidelijk opbouwt:. Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen), vooral de eerste dagen van het gebruik.

Gebruikt u medicijnen op recept of die u zonder recept koopt? Wilt u helpen om de kennis over medicijngebruik tijdens zwangerschap en borstvoeding te vergroten? Meld dan uw ervaring bij pREGnant.

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag slen aan de webapotheker. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven.

Hoe?. Kijk voor de juiste dosering op het etiket van de apotheek.

Daar naam ik maar 1 tablet van, maar clonazepam daar neem ik 4 van. Maar rivotril is uit de verzekering gehaald. Dat is wel heel veel, maar dan zijn mijn voeten rustig Lees meer. Ik heb hier meer ervaring mee,dan clonazepam.

Ik wil een bijwerking melden. Hier worden alle meldingen over bijwerkingen van medicijnen in Nederland verzameld. Heeft u last van een bijwerking? Meld dit dan bij het bijwerkingencentrum lareb.

Goede controle tijdens de zwangerschap is belangrijk. Gebruik in elk geval foliumzuur vanaf een maand voor het moment dat u zwanger wilt worden tot en met week 10 van de zwangerschap. Soms is het nodig dat de arts de hoeveelheid van het medicijn in uw bloed meet om de dosering daarop aan te passen. U vermindert hiermee de kans op aangeboren afwijkingen.

Spierkrampen door sterke pijnstillers Gebruik dit medicijn zolang u de pijnstiller gebruikt.

Bovendien kunnen bij de baby ontwenningsverschijnselen ontstaan. Slik dit medicijn NIET vanaf de achtste maand van de zwangerschap. Bij gebruik na de achtste maand kan uw kind na de geboorte zo versuft en slap zijn dat het moeite heeft adem te halen.

Ik had spastische trekken in de benen, door gebruik van Clonazepam is het weg, slapen gaat heel goed, maar één minpuntje.....ik ben ontzettend moe.

Moet u stoppen omdat u overgevoelig bent of ernstige bijwerkingen heeft? Stop dan wel direct en waarschuw meteen een arts.

Er zijn verschillende medicijnen die in deze situatie worden gebruikt om de aanval te stoppen. Clonazepam wordt bij status epilepticus soms gegeven als injectie of infuus in een ader, als andere medicijnen niet werken. Vaak zijn dit medicijnen die een gezinslid kan toedienen via een zetpil, klysma, neusspray of druppels via de wangzak. Status epilepticus Van een status epilepticus is sprake als een epilepsieaanval langer dan 5 minuten duurt.

Verschijnselen Bij een paniekstoornis hebben mensen ongewoon sterke aanvallen van paniek. U kunt tijdens de aanvallen het gevoel hebben dat u dood gaat of gek wordt. U krijgt dan allerlei lichamelijke verschijnselen, zoals zweten, trillen, duizeligheid, misselijkheid, slappe benen, pijn op de borst en hartkloppingen.

Het effect houdt 8 tot 12 uur aan. Het werkt binnen een halfuur na inname.

Hierdoor ontstaan spierkrampen of snelle spiertrekkingen. Deze zenuwen lopen vanuit de hersenen via het ruggenmerg naar de spieren. Als deze zenuwen geprikkeld raken, bijvoorbeeld door een hoge dosering van sterke pijnstillers, geven ze onbedoeld bericht aan de spieren om samen te trekken. Oorzaak De hersenen sturen de spieren aan via zenuwen.

Om de kans op bijwerkingen aan het begin van de behandeling te verkleinen, moet u starten met een lage dosering. De dosering wordt daarna geleidelijk opgebouwd.

Bij veel vormen is sprake van epileptische aanvallen, waarbij men het bewustzijn verliest en de spieren hevig verkrampen. De spierschokken kunnen meer of minder hevig zijn. Er zijn ook lichtere aanvallen zonder bewusoosheid. Soms zijn er geen spierschokken en is men alleen een paar seconden afwezig (absences). Daarbij voelt u alleen tiningen in een arm, hoort of ziet u dingen die er niet zijn, of maakt u lichte bewegingen (friemelen, smakken). Verschijnselen Er zijn verschillende vormen van epilepsie.

Bij paniekaanvallen, sociale fobie en spierkrampen door pijnstillers:

Bij paniekstoornissen, sociale fobie en spierkrampen: Meld het aan uw arts en apotheker zodra u zwanger bent of als u dit binnenkort wilt worden. Weeg daarom samen met uw arts de ernst van uw aandoening af tegen het risico voor het kind. Een medicijn waarvan wel bekend is dat het veilig is. Over het gebruik van dit middel tijdens de zwangerschap is onvoldoende bekend om zeker te weten of het veilig is. Misschien kan uw arts u tijdelijk een ander medicijn voorschrijven.

Als dit allemaal goed gaat, kunt u in overleg met de arts het eerste medicijn geleidelijk afbouwen. Ook als u een ander epilepsiemedicijn gaat gebruiken, mag u niet in één keer met dit medicijn stoppen. Eerst zult u het tweede medicijn ernaast gebruiken in geleidelijk oplopende dosering.

Als u het 3 keer per dag gebruikt: bij ontbijt, lunch en voor u gaat slapen. Als u het 1 keer per dag gebruikt: 's avonds voor u gaat slapen. Als u het 2 keer per dag gebruikt: 's ochtends bij het ontbijt en 's avonds bij het avondeten. Wanneer? Neem dit medicijn verdeeld over de dag in. Epilepsieaanval Bij een epilepsieaanval krijgt u dit medicijn als injectie toegediend als de aanval langer dan 5 minuten duurt. Kies hiervoor vaste tijdstippen, dan vergeet u minder snel een dosis. Dan heeft u minder last van slaperigheid overdag. Hoelang?.

De behandeling van paniekstoornis bestaat uit gesprekken met een arts of psycholoog (gesprekstherapie). Vaak wordt deze gesprekstherapie gecombineerd met een antidepressivum.

Soms (bij 10 tot 30 op de 100 mensen).

Hielp ook niet en p. RIVOTRIL TABLET 0,5MG 1 februari 2017 Ik heb ook altijd rivotril gehad, maar werd niet vergoed. Kreeg toen ook clonazepam van sandos.

De informatie van ook in een overzichijke app.

Overleg altijd met uw arts als u wilt stoppen. Dit afbouwen kan enkele weken tot maanden duren. De dosering moet namelijk langzaam worden afgebouwd omdat anders ernstige epilepsieaanvallen ontstaan. Bij epilepsie: U kunt niet zomaar stoppen.

Bent u al zwanger? Neem dan direct contact op met uw arts. Maar een epilepsieaanval kan ook schadelijk voor de baby zijn. Bij epilepsie: Bespreek met uw arts uw kinderwens voordat u zwanger bent. Over het gebruik van dit medicijn tijdens de zwangerschap is onvoldoende bekend om zeker te weten of het veilig is. Overleg daarom met uw arts over de voor- en nadelen.

Werking Clonazepam werkt rustgevend en vermindert angstgevoelens. Dit effect houdt 8 tot 12 uur aan. Het werkt binnen een half uur tot één uur na inname. Hierdoor raakt u minder snel in paniek.

Dit medicijn heeft wisselwerkingen met andere medicijnen. In de tekst hieronder staan alleen de werkzame stoffen van deze medicijnen, dus niet de merknamen. Of uw medicijn een van die werkzame stoffen bevat, kunt u nagaan in uw bijsluiter onder het kopje 'samensling'. De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn de volgende.

Dan schrijft de arts daarvoor in de plaats ook wel eens clonazepam voor. Een enkele keer werkt het antidepressivum toch na enkele weken niet voldoende. Clonazepam wordt soms gegeven aan het begin van de behandeling met een antidepressivum. Het duurt namelijk enkele weken voordat een antidepressivum voldoende effect heeft. In de tussentijd zorgt clonazepam dat het aantal paniekaanvallen vermindert.

Voor meer algemene informatie kunt u het thema ' Medicijnen in het verkeer ' lezen. Wilt u meer informatie over autorijden bij bepaalde aandoeningen? Kijk dan op de website van het CBR. Ook vindt u adviezen waarmee u rekening moet houden als u wel (weer) mag autorijden. In dit thema leest u bijvoorbeeld wat de wet zegt over medicijnen in het verkeer. Heeft uw arts bepaald dat u met uw aandoening mag autorijden? Ook clonazepam heeft invloed op uw rijvaardigheid. Wilt u weten of u met dit medicijn mag autorijden? Beantwoord dan de vragen in het schema hieronder. Het kan gevaarlijk zijn aan het verkeer deel te nemen als u dit medicijn gebruikt. Voor mensen met epilepsie is er een brochure 'Epilepsie en rijgeschiktheid' van het Epilepsiefonds.

Kreeg toen ook clonazepam van sandos. Succes! Lees meer. Hielp ook niet en prijs scheelt maar 2 euro en wordt daarom niet vergoed, dus maar weer zelf betalen. Aan u de tip voor de huisarts, ik slik het ook en wordt wel vergoed er moet een chronische code B2 op het recept staan dan wordt het vergoed door de verzekeraar omdat je het chronisch gebruikt. RIVOTRIL TABLET 0,5MG 1 februari 2017 Ik heb ook altijd rivotril gehad, maar werd niet vergoed.

Onderstaande tekst gaat over de werkzame stof clonazepam.

gebruikt cookies om het surfgedrag op de website te analyseren.

Behandeling Er zijn verschillende medicijnen tegen epilepsie. Bij de keuze van een medicijn voor de behandeling van epilepsie volgt uw arts meestal een schema, waarbij medicijnen in een vaste volgorde worden uitgeprobeerd. Artsen schrijven clonazepam voor als andere epilepsiemedicijnen niet voldoende werken of niet gebruikt kunnen worden.

Het effect houdt 6 tot 12 uur aan. Het maakt de zenuwen minder prikkelbaar, zodat ze niet te snel berichten kunnen sturen aan de spieren. Het spierontspannende effect begint binnen een half tot één uur na inname. Hierdoor kan het helpen bij spierkrampen. Werking Clonazepam beïnvloedt de informatieoverdracht tussen zenuwcellen in de hersenen.

Twijfelt u eraan of een van de bovenstaande wisselwerkingen voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts. Zwangerschap.

alcohol drinken? Alcohol versterkt het versuffende effect van dit medicijn. alles eten? Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen. Ook als u niets van deze bijwerking heeft gemerkt, kunt u door het gebruik van alcohol wel suf worden en kan uw coördinatie- en beoordelingsvermogen afnemen.

Hierdoor reageert u minder heftig op sociale situaties die u bedreigend vindt. Effect Clonazepam werkt rustgevend en vermindert angstgevoelens.

Hierdoor helpt het bepaalde epilepsieaanvallen te voorkomen. Het maakt de zenuwen minder prikkelbaar, zodat ze niet te snel reageren. Werking Clonazepam beïnvloedt de informatieoverdracht tussen zenuwcellen in de hersenen.

De ziekte kan op elke leeftijd ontstaan maar begint meestal op de kinderleeftijd. Bij een bepaalde vorm van epilepsie kunnen lichtflitsen (TV, computergames, discolicht) een aanval uitlokken. Epilepsie kan allerlei oorzaken hebben, bijvoorbeeld: zuurstofgebrek tijdens de geboorte, een hersenvliesontsteking, een ongeval, een beroerte of (zelden) een hersentumor. Oorzaak Bij een aanval van epilepsie verloopt de informatieoverdracht tussen zenuwcellen in de hersenen niet goed. Prikkels in de hersenen kunnen hierdoor epileptische aanvallen veroorzaken. Meestal is de oorzaak echter onbekend en is er sprake van aanleg.

De aanvallen beheersen dan uw leven. Van paniek heeft iedereen wel eens in geringe mate last, maar bij een paniekstoornis heeft u ongewoon sterke aanvallen van paniek.

Clonazepam wordt soms gebruikt bij spierkrampen die kunnen ontstaan door het gebruik van sterke pijnstillers, zoals morfine.

Clonazepam is sinds 1973 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar onder de merknaam Rivotril en als het merkloze Clonazepam in tabletten, druppels en injecties.

Rivotril